De Steiger

Vrije tijd,

Wonen

De Steiger ligt in een groene en rustige omgeving vlak bij het centrum van Branst (Bornem). Er is een woonhuis en een centrum voor dagbesteding. Op het domein zijn ook twee aanleunwoningen en een domein met schapen, geiten, eenden, kippen en ganzen.

Het dagcentrum

In het dagcentrum worden activiteiten georganiseerd voor personen met een matig tot ernstige mentale beperking. Er is een gevarieerd aanbod, aangepast aan de vragen van de cliënten. We werken graag in de rustige omgeving van het dagcentrum, maar we trekken ook regelmatig naar buiten om de omgeving te verkennen en activiteiten te doen in het dorp. Op dit moment staan deze ateliers op het programma:

    • Samenwerkingen met andere projecten in de gemeente: helpen bij de Buurtmaaltijden voor senioren, de sociale winkel van De Betere Eetbox en de fruitboomgaard Abt Leo Van Schaverbeeck, computergroep in de bib van Bornem
    • Kookateliers: confituur en advocaat, koken met kruiden en het verwerken van groenten en fruit van eigen kweek. Producten worden verkocht in het winkeltje van De Steiger
    • Creatieve ateliers: kaarsen, kaarten, handwerk, muziek,…
    • Bewegingsateliers: fietsen, wandelen, meditatie, turnen met senioren (i.s.m. gemeente Bornem), stoelturnen, zwemmen
    • Mee met de tijd: ateliers over de actualiteit en werken met de computer en tablet

De dagwerking heeft een eigen website, hier kan je terecht voor meer info over het programma of om zelfgemaakte producten te bestellen in de webshop.

Het woonhuis

Er wonen 16 cliënten in De Steiger. Het gaat voornamelijk om personen met een matige tot ernstige mentale beperking. Sommigen van hen gaan in het weekend naar huis, anderen verblijven hier continu. Elke bewoner heeft zijn eigen kamer die naar eigen smaak werd ingericht. Deze bestaat uit een slaap- en een wasgedeelte. De kamers worden verbonden door twee lange gangen met daartussen een ontspanningsruimte. Er is een gemeenschappelijke keuken, eet- en leefruimte en een grote badkamer met twee ligbaden, twee douches en een aparte inloopdouche. In de straat liggen twee aanleunwoningen. In deze 2 ruime appartementen kunnen cliënten terecht die ondersteund worden door begeleiders van het woonhuis.

De Steiger