Cliënten Actio werken in soepatelier

Werken

De afgelopen maanden openden enkele nieuwe culinaire projecten van Pegode: de bistro Soep ’t erin in Kontich en Germaine in Bornem. Bij beide bistro’s kan je genieten van een overheerlijke tas verse soep. Voortaan gaan ook enkele cliënten van Actio aan de slag in het productie soepatelier om de soep te maken. Wij spraken hierover met Sofie Van Vreckem, coördinator van Actio vzw.

Sinds kort werken Actio vzw en de dagwerking Kontich samen om soep te maken. Hoe is deze samenwerking ontstaan?
In de dagwerking Kontich is men gestart met het maken van soep en het rond brengen er van met de bakfiets. Wat kleinschalig startte met enkele liters soep, veranderde al snel in een gigantisch succes met vele aanvragen als gevolg. Toen ook de bistro’s aansloten en vraag hadden naar soep, ging het team op zoek naar extra ondersteuning. Vermits Actio op dat moment op zoek was naar extra werk werd al snel de match gemaakt.

Hoeveel cliënten van Actio gaan naar het productie soepatelier?
Omdat de soepatelier voor ons ook nieuw is, besloten we om in augustus en september een aantal testdagen te houden. Dit zijn dagen waarop doelgroepmedewerkers van Actio eens een dag in het productieatelier kunnen vertoeven om er letterlijk en figuurlijk te proeven van de werking (en de soep). Daarna kunnen doelgroepmedewerkers zich inschrijven om vast lid te worden van het productieteam.
Bedoeling is dat we dan vanaf oktober er met een vast team aan de slag gaan. Elke maandag en donderdag zullen we dan van de partij zijn. Met een maximum van zes personen zullen we zo elke week de bistro’s en andere klanten van soep kunnen voorzien.

In het productie soepatelier heb je ongetwijfeld heel wat taken. Welke taken nemen de cliënten van Actio op?
Het takenpakket in het productie soepatelier is zeer uitgebreid en gevarieerd. Dat maakt het mogelijk voor ons om op ieders kwaliteiten in te spelen en iedereen in te kunnen zetten waar hij of zij dat wenst. De taken bestaan uit: groenten wassen, groenten snijden, het koken van de soep, mixen van de soep, kruiden van de soep,  soep overgieten in kleine emmertjes, emmertjes labelen, soep koelen, diepvries up to date houden,….

Staan er nog andere samenwerkingen op stapel? Zowel binnen als buiten Pegode?
Momenteel ligt de focus op onze nieuwe samenwerking met het huidige productie team van de dagwerking Kontich. De laatste details worden nu samen afgesproken om in oktober meteen een vliegende start te nemen. Vanaf oktober is er dan weer plaats voor nieuwe uitdagingen. Vermits er vanuit de doelgroep veel vraag is naar meer opdrachten seriewerk zal de focus daar eerder naartoe verschuiven.

Wil je genieten van een overheerlijke tas soep?
Spring dan zeker eens binnen bij één van onze bistro’s:

  • Bistro Soep ’t erin – Gemeenteplein 2 in Kontich
    Open van woensdag tot vrijdag van 10 tot 16u en op zaterdag van 9 tot 17u.
  • Bistro Germaine – Stationsstraat 22 in Bornem
    Open op maandag van 9 tot 16.30u en op dinsdag en woensdag van 10 tot 16.30u

Terug